Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

9 hetes terhesség

A legtöbb kismama ekkor már felfedezheti magán a terhesség tünetei közül a két emésztőszervi vonatkozású szimptómát: a puffadást és székrekedést. Ennek alapvetően két oka van: az egyik, hogy a méh növekedéséhez a simaizmok ernyedt állapotára van szükség. A beleket szintén simaizmok építik fel, és mivel a szervezet nem tesz különbséget köztük, egy relaxin nevű hormonnak köszönhetően a bélmozgás is lassúbb, "lustább". Ám van ennek jó oldala is: a tápanyagoknak több idejük marad a felszívódásra, ezért több jut belőlük a magzatnak is. A terhesség második szakaszát érintő ok a növekvő babával hozható összefüggésbe. Az egyre nagyobb méh, amely a szülésig csaknem ezerszeresére tágul, összenyomja és kiszorítja helyükről a környező beleket. Előfordulhat gyomorégés is, ami néha olyan kellemetlen lehet, hogy a kismama inkább kerüli az étkezéseket. Ez természetesen a baba fejlődését is befolyásolhatja, ezért mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvossal, aki savkötő gyógyszert ír fel. Nem tanácsos viszont recept nélküli gyógyszert vásárolni anélkül, hogy arról a háziorvos, szülész-nőgyógyász tudna.

9 hetes magzat

Az embrionális farok a gerincoszlop alsó szakaszán a 9. hétre eltűnt, ezzel szemben a fej tovább nőtt: a törzshöz képest meglepően nagy, és egyelőre a mellkasra simul. Megindul a nyelv fejlődése. Folytatódik az emésztőrendszer fejlődése: a belek egyre hosszabbak, kialakul a végbélnyílás, továbbá megkezdődik a belső nemi szervek - a here vagy a petefészkek - kialakulása. A majdani külső nemi szervek bimbója már megjelent 9 hetes magzatodon (hivatalosan embriódon), de még nem mutat nemi jellegzetességet. Megkezdődik az ízületek és a csontok fejlődése, és a kialakuló izmok segítségével a baba megteszi első mozdulatait. Noha ultrahangos vizsgálaton akár már el lehet kapni ezeket az apró mozgásokat, ahhoz, hogy az anya megérezze őket, még sok-sok hétnek kell eltelnie.

Jó tudnod

A puffadás és a gyomorégés legjobb ellenszere a gyakori, kis mennyiségű étel fogyasztása. Fontos, hogy szentelj elég időt az étkezésnek, alaposan rágj meg mindent, és lehetőség szerint kerüld a zsíros ételeket. Alapvetően tartsd szem előtt, hogy a kiegyensúlyozott étrendhez naponta legalább öt rész zöldséget és gyümölcsöt, öt rész összetett szénhidrátot és öt rész fehérjét, tejterméket vagy zsírt kell bevinned a szervezetedbe - lehetőleg minél változatosabb formában.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

A kellemetlen emésztőszervi tüneteken segít, ha elkezded a kényelmes, nem túl szoros ruhák hordását. A kismamaruhák már ebben az időszakban is előnyösek, és a terhesség ideje alatt veled "tágulnak".

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések