Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

7 hetes terhesség

A reggeli rosszullétek intenzitása egyre erősödhet, de nem kell megijedni: a várandós nők harmada-fele megszenvedi ezt az időszakot. A terhességi tüneteket okozhatja az ösztrogén hormon megemelkedett szintje, a növekvő méh, vagy egyszerűen - minden tudományos bizonyíték nélkül - a szervezet tudja, hogy mire van szüksége ezekben a magzat számára nagyon érzékeny hetekben, és mi az, amit el kell kerülnie. Az első szülészeti vizit alkalmával az orvos megállapítja a terhesség tényét és korát, és megvizsgálja a melleket. A magzati életjelenségek az ultrahangos vizsgálaton láthatók és mérhetők, bár ebben az időszakban ez még csak hüvelyen keresztül kivitelezhető. A gondozásba vételhez tartozik a kórelőzmény felvétele, a háziorvosi vizsgálat és az első fogászati szűrésre küldés, ezen kívül a rutin vérkép és a vizelet vizsgálata. (Vérkép során vizsgálható: HBsAg, szifilisz, vércsoport, vörösvértest ellenanyag. Vizeletben nézik: cukor, aceton, genny, fehérje, üledék, urobilinogen.) A terhesség tényének megállapítása után a védőnőnél kell jelentkezni, aki kiállítja a terhes kiskönyvet. Minden tanácsadás alkalmával elvégzi a testsúlymérést, a vérnyomásmérést és a pulzusszámlálást. Megtekinti a végtagokat, különös figyelmet fordítva a dagadásra és a visszerekre. Az érvényben lévő terhesgondozási protokoll szerint a trimeszterenkénti vizsgálatokra a háziorvos írja a beutalót.

7 hetes magzat

A rizsszemnyi - 5-13 mm hosszú - embrió folyamatosan alkalmazkodik a méhen belüli élethez: ezen a héten fejlődésnek indul a köldökzsinór, amely a baba táplálásáról gondoskodik, és elszállítja az anyagcsere végtermékeit. Megkezdődik a szemlencsék formálódása, és folytatódik a fül középső részének fejlődése is. Noha még rengeteg időnek kell eltelnie, amíg az anya megpillantja az arcát, már most elkezdődik a száj és a miniatűr orrlyukak kialakulása és a szem íriszének (szivárványhártyájának) pigmentálódása.

Jó tudnod

A reggeli rosszullétek ellen a legjobb orvosság, ha soha nem hagyod, hogy a gyomrod teljesen üres vagy tele legyen. Érdemes gyakran, kis mennyiségű ételt fogyasztani, és jó, ha mindig tartasz magadnál "vésztartalékot". Ha az émelygések ténylegesen reggel jelentkeznek, tanácsos pár szelet kekszet tartani az ágy mellett, és elropogtatni, mielőtt kikelnél az ágyból. Enyhítő hatása van a hideg gyümölcslének is, még felkelés előtt... Itt az ideje, hogy befogd a leendő papát! Segíthet pár szelet citrom szopogatása vagy limonádé kortyolgatása, és nagyon jó hatással rendelkezik a gyömbér is: lehet fogyasztani tea vagy gyömbéres üdítő, illetve kapszula formában.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

A magas fehérjetartamú étkezés - tej, sajt, hal és szója - jótékony hatással van az émelygésre. Reggelinél kerüld a zsíros ételeket, és mielőtt felállnál az asztaltól, igyál egy pohár hideg gyümölcslét!

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések