Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

5 hetes terhesség

A terhesség ténye kezd egyértelművé válni, és ez az ún. terhességi tünetekben is megmutatkozik: a terhesség jeleként farkaséhség és az émelygés akár napi rendszerességgel válthatja egymást. A legendás reggeli rosszullét ekkor már a nap bármelyik részében jelentkezhet. A mellek kifejezetten érzékennyé válnak, ahogy a tejtermelésért felelős mirigyek száma megsokszorozódik, de három hét elteltével ez az érzés mérséklődik.

5 hetes magzat

Az 5. héten már az otthoni terhességi tesztek is pozitív eredményt adnak. Célszerű a reggeli első vizeletből venni a mintát, mert ez tartalmaz legtöbbet a terhességi hormonból, a hCG-ből. Megkezdődik a szív és a primitív keringési rendszer kialakulása: a hét végére már felismerhetőek az erek kezdeményei és a vér első alakos elemei. A keringési rendszer lesz az első, amely önálló működésbe kezd az embrióban. A végleges csíralemezek kialakulása után egy lényeges fejlődési mozzanat az idegrendszer telepének elkülönülése az ektodermától. Az ún. velőlemez az embrió elülső végén már eleve szélesebb, ebből fog kifejlődni az agy.

Jó tudnod

Ha nem mutatkozik kifejezett undor bizonyos ételek iránt, akkor is van pár olyan élelmiszer, amelyet tanácsos elkerülni: ilyenek a lágy sajtok - a camembert, a brie, a kék sajtok, a kecskesajt vagy a feta, a nyers vagy félig elkészített húsok és halak - többek közt a virsli vagy a löncshúsok, a nyers tojás vagy az azt tartalmazó édességek, mint a fagylalt, a tiramisu és a gyümölcshabok, illetve a pástétomok. A terhesség alatt - és ez különösen igaz az első trimeszterre -, a kismama nagyon aluszékonnyá válhat. A szervezet megköveteli magának a pihenést, hiszen sokkal nagyobb teher hárul rá, ennek ellenére nem kell lemondani a kávéról. Egy több ezer terhes nőt vizsgáló kutatás eredménye szerint napi 1-2 csésze nem túl erős kávé semmilyen káros hatást nem gyakorol a magzatra.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

Szenteljetek egy estét az ünneplésnek! Az első trimeszter gyakran elég megterhelő a kismama számára, ezért jól fog esni egy kis extra törődés.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések