Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

38 hetes terhesség

Előfordulhat, hogy egy vastag, barnás képződmény, a nyákdugó távozik a szülés előtt akár egy-két héttel, akár napokkal vagy közvetlenül a szülés megindulásakor, de van, aki egyáltalán nem tapasztalja ezt. A nyákdugó a terhesség ideje alatt a méhszáj előtt helyezkedik el, és az a feladata, hogy megvédje a magzatot a fertőzések ellen. Amikor a méhszáj lazulni és vékonyodni kezd, a dugó - ami gyakran csak erős folyásként észlelhető - leválik, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a szülés hamarosan megindul. Fontos, hogy figyeld a magzat mozgását, és ha változás áll be az eddigi mintázatban, értesítsd a védőnőt, a szülésznőt vagy a kezelőorvost.

38 hetes magzat

A magzat belei tekintélyes mennyiségű mekóniumot, sötétzöld színű, kenőcsös anyagot, amelyet a májból, az epehólyagból és a hasnyálmirigyből érkező sejttörmelék, elhalt bőrsejtek tömege és a lenyelt lanugo alkot. A mekónium általában a szülést követő pár órában ürül, ám ha a szülés elhúzódik, ez megtörténhet, mielőtt a baba világra jönne. Ha a magzat fiú, a 38. hétre a herék megérkeztek a hasüregből a herezacskóba ha lány, a nagyajkak teljesen kifejlődtek. A súlygyarapodás tovább folytatódik - elérheti a napi 28 grammot -, de az édesanya súlya ekkor már stagnál, vagy csökkenni kezd. A baba fejének és hasának a kerülete nagyjából azonos. A magzatmáz ekkorra már eltűnik a bőr felszínéről, esetleg az ízületek környékén maradhat meg foltokban.

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép3D

Jó tudnod

Ha minden a terv szerint alakul, maximum pár hét, és már a karjaidban tarthatod a kicsit. Ma már nem kizárólag fekvő pozícióban lehet világra hozni a babát, de ezt nem a szülőszobában kell először felvetned a választott szülésznődnek vagy orvosodnak: gondold át a lehetőségeket, ha idegenkedsz a fekvéstől. Van, akinek kényelmesebb az oldalán feküdni - ekkor a kismama a felül lévő lábába kapaszkodik, miközben összehúzódásai vannak -, illetve sok nő választja a természetesebb félig ülő vagy guggoló helyzetet. Beszéld meg a szülésznővel vagy orvossal, hogy van-e lehetőséged választani a pozitúrák közül.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

Noha már csak napok választanak el a szüléstől, <a href="/articles/terhesseg/51_szuper_mozgasforma_varandosoknak?aid=20140922104655" title="sport &amp;#xE9s terhess&amp;#xE9g">tornázz, gyalogolj</a> vagy ússz továbbra is. Ügyelj viszont arra, hogy lehetőség szerint mindig legyen melletted valaki, és ha sétára indulsz, ne kóricálj el túl messzire otthonról!

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések