Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

32 hetes terhesség

Előfordulhat, hogy már csorog a mellekből a kolosztrum. A kolosztrum az a sárgás, sűrű előtej, amely ellátja a babát a szükséges tápanyagokkal, a születés utáni napokban mindaddig, amíg az anyatej termelése beindul. Ez egy természetes folyamat - igaz, elég szokatlan lehet az első alkalommal -, de ha nem jelentkezik a szülés megindulásáig, akkor sem kell aggódni: ez nem jelenti azt, hogy a kismamának nem indul majd be a tejelválasztása. A kolosztrum rendkívül értékes nedű a baba számára, hisz bár nagyon kevés mennyiségileg, de magas a szénhidrát-, fehérvérsejt- és az antitest-tartalma, ezért nagy segítséget jelent az újszülött immunrendszerének. Zsírtartalma elég alacsony a jobb emészthetőség miatt, viszont kissé mégis hashajtó hatású, ami segíti a mekónium (azaz az első széklet) megjelenését.
Ez az a terhességi hét, ameddig legkésőbb elvégzik az utolsó ultrahangot a terhességed alatt.

32 hetes magzat

A magzat fejétől a popsijáig körülbelül 29 cm, nagyjából 1800 grammot nyom és most már nagyon jó eséllyel indulna, ha ezen a héten jönne világra. Kialakultak a körmei mind a kéz-, mind a lábujjain, és tisztán látható a haja, a szemöldöke és a szempillái. Az utóbbi hetek súlygyarapodását a zsírszövet vastagodásának köszönhette, de ez a rohamos növekedés fokozatosan lassul. Már képes oldalra fordítani a fejét, de most, hogy egyre több helyet foglal el a méhen belül, az eddig intenzív mozgás csökkenni kezd.

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép3D

Jó tudnod

Ezen a héten már ideje elgondolkodni a kicsi táplálásáról. Manapság a nők megdöbbentően nagy hányada választja a cumisüveges táplálást (kényelmi szempontok vagy félelem miatt), noha a szoptatás mellett számos orvosi és pszichológiai érv szól. Ha az utóbbi mellett döntesz, fontos tudnod, hogy bár a szoptatás a legtermészetesebb módja a baba etetésének, korántsem ösztönös, ezért már a babavárás ideje alatt elkezdheted tanulmányozni az anyatejes táplálással kapcsolatos tudnivalókat akár saját édesanyádtól, akár egy szülésfelkészítő tanfolyamon. De ne aggódj, ha nem tudsz szülésfelkészítő tanfolyamra elmenni, a legtöbb kórházban ugyanis segítenek a szülést követően a helyes mellre tételben.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

A ruhát illetve a melltartót eldobható vagy mosható melltartóbetéttel lehet megvédeni a szivárgó kolosztrum sárgás foltjai ellen. Vannak már szuper antibakteriális melltartóbetétek is. Kísérletezd ki, hogy neked melyik a legkényelmesebb.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések