Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

30 hetes terhesség

A növekvő méh egyre jobban nyomja a hólyagot, és előfordulhat, hogy nehézségek támadnak a vizelet visszatartásakor köhögés, nevetés vagy emelés esetén. Érdemes odafigyelni arra, hogy a kismama minél gyakrabban látogassa a mosdót, akkor is, ha ez fárasztó, mert a rendszeres ürítés nem csak a vizelet elcsepegését akadályozza meg, hanem a húgyúti fertőzések kialakulásának esélyét is csökkenti. Többször szülő anyáknál ez különösképp problémát okozhat, nekik érdemes elvégezniük egy intimtorna tanfolyamot, amely nemcsak a vizelettartást segíti, de szüléskönnyítő gyakorlatokat is tanítanak. Ezen a terhességi héten (de legkésőbb a 32. hétig) esedékes az utolsó kötelező ultrahang vizsgálat. Az ultrahanggal a szonográfus vagy a nőgyógyász ellenőrzi, hogy a babád méretei hozzávetőlegesen megfelelnek-e egy 30 hetes magzat standard értékeinek. Ellenőrzik azt is, nincs-e fejlődési rendellenesség, megfelelő-e a magzatvíz mennyisége s a méhlepény állapota. Utóbbinál az érettség, meszesség fokát is nézik: eszerint 0-tól 3-ig osztályozzák a méhlepényt. A 0 a normál méhlepény állapotot jelöli, az 1-esnél már elenyésző mészszemcsésedés tapasztalható (de nincs ok az aggódásra), 2-esnél több a mészszemcse, a 3-as fokú érettségnél komoly mészlerakódás van, úgymond érett a méhlepény. Doppler-készülékkel flowmetriát, azaz keringésvizsgálatot is szoktak végezni a 30. heti UH-n, célja a köldökzsinóron keresztül történő megfelelő vér és oxigénellátás monitorozása.

30 hetes magzat

A magzat igen nagy iramban nő: ezen a héten elérheti a 27 cm-es hosszúságot és az 1400 grammot. A zsírszövet gyarapodásával egyre kevésbé tűnik ráncosnak, de ennek nemcsak esztétikai szerepe van: a zsírréteg segít megtartani a hőt, miután világra jött. A lanugo ekkorra szinte teljesen felszívódott, esetleg egy-egy folt látszik még a vállán és a hátán. Ez a változás szembetűnővé teszi azt, hogy a babának már van haja. Ahhoz, hogy felkészüljön a kinti életre, a kicsi elkezdi utánozni a légzőmozgásokat. Ismételten és ritmusosan mozgatja a rekeszizmát, de a gyakorlat még gyakran fullad csuklásba, ha véletlenül magzatvizet sikerül "lélegeznie".

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép3D

Jó tudnod

A megnövekedett vérmennyiség utánpótlásához és a baba vasraktárainak feltöltéséhez különösen fontos a vasbevitel növelése. A második és a harmadik trimeszter során naponta legalább 30 mg vasat kell fogyasztani, ennek ellenére a terhesség alatti vashiányos állapot igen gyakori. A legtöbb vas a vörös húsokban, a spenótban, a babban, a lencsében, a teljes kiőrlésű pékárukban és a gabonamagvakban találhatók meg. Ha a terhesség alatt a vérkép mégis alacsonyabb szinteket mutat, szükség lehet a további vaspótlásra tabletta, kapszula vagy szirup formájában.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

A szonográfusok, nőgyógyászok ezt az időszakot javasolják 4D-s, 5D-s ultrahangra. Ilyenkor már kellőképp kialakultak a pici vonásai, igazán formás pici babává fejlődött, ugyanakkor még elég kicsi ahhoz, hogy kényelmesen "elférjen a felvételen". Nézz szét az interneten és kérdezd meg az ismeretségi körödet is, hogy hol érdemes babamozit csináltatni a környéketeken.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések