Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

10 hetes terhesség

A terhesség során legalább két alkalommal ajánlott felkeresni a fogorvost, tehát - ha eddig még nem tetted meg - itt az ideje az első vizsgálat időpontjának egyeztetéséhez. A baba kihordása alatt különös gondot kell fordítani a szájápolásra. Egyrészt a magzati csontok egészséges fejlődéséhez rengeteg kalciumra van szükség, amelyet a kicsi az anyai szervezetből von el, ha nincs kellő utánpótlás. Másrészt a hormonális változások negatív hatást gyakorolnak az ínyre: a harmadik és a kilencedik hónap között gyakoribb az erőteljes duzzanattal és fájdalommal járó ínygyulladás. A fogak védelmének legegyszerűbb módja a kellő kalcium-, fehérje- illetve B, C és D vitamin bevitel mellett történő gondos szájápolás. Érdemes elkezdeni a fluoridos fogkrém és a fogselyem használatát. Különösen nagy gondot kell fordítani a fogmosásra azoknak a kismamáknak, akiknél rendszeres a reggeli rosszullétek jelentkezése. A hányás után a szájban maradó gyomorsav erősen károsítja a fogzománcot, és szuvasodáshoz vezet, ezért érdemes nemcsak vízzel, hanem szájvízzel is átöblíteni a szájüreget.

10 hetes magzat

A 10. hétre a magzat összes létfontosságú szerve kialakult, és megkezdik összehangolt, közös működésüket. Az agy rohamos fejlődésnek indul: percenként 250 000 idegsejt jön létre az embrionális agyban! Ha a kicsi fiú lesz, a herék megkezdik a tesztoszteron hormon termelését. A külső felépítés is folyamatosan változik, már kialakult a legtöbb ízület: a váll, a könyök, a csukló, a térd és a boka éppúgy, mint az ujjak és a lábujjak. Ez a hét több szempontból is vízválasztó a terhesség szempontjából: a hét végére befejeződik az embrionális szakasz, és kezdetét veszi hivatalosan a magzati periódus. Ez azt is jelenti, hogy ezt követően a veleszületett rendellenességek kialakulására már igen kevés esély van.

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép2D

ultrahang képultrahang kép3D

Jó tudnod

Fontos, hogy elkezdjétek a terhességgel járó támogatások és segélyek böngészését, és ha valami hiányzik a feltételek közül, még idejében pótoljátok. Csecsemőgondozási díj (régi nevén TGYÁS - terhességi gyermekágyi segély) annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, és a biztosítás fennállása alatt szült (vagy a biztosítás megszűnése után 42 napon belül szül, vagy 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül hozza világra gyermekét). A feltételül szabott 365 nap biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie, és bele lehet számítani a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj (régi nevén TGYÁS), gyermekgondozási díj (GYED) folyósításának idejét (kivéve diplomás GYED), illetve a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejét (de csak 180 napot), továbbá a rehabilitációs ellátás időszakát. A CSED a gondozásba vétel napjától a szülési szabadság hátralévő tartamára annak is jár, aki a csecsemőt örökbe fogadta, ha az örökbefogadáskor rendelkezik a szükséges feltételekkel.
Az ellátás a szülési szabadság időtartamára - 168 napig - jár, és összege a naptári napi átlagkereset 70%-a. Az összeg megállapításánál azt a jövedelmet veszik figyelembe, amely után a biztosított szülő egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt. A végkielégítés, a prémium és a jutalom összegét illetve az egyéb nem rendszeres jövedelmeket arra az időszakra kell figyelembe venni, amelyre tekintettel adták. A CSED kezdő napjától számított megelőző 3 hónap utolsó napjától számolják visszafele a 180 napot. Ha ez folyamatos, ez képezi a számítás alapját. A számításhoz szükséges 180 nap összeszedéséhez max. a CSED kezdetét megelőző naptári év első napjáig lehet visszamenni.
Ha az anya az adott időszakban nem rendelkezik 180 napi jövedelemmel, az ellátás összegét az érvényes minimálbér kétszerese - 2015. január 1-től 105000, szakképzett 122000 forint - harmincad részének figyelembevételével állapítják meg. A csecsemőgondozási díj összegéből kizárólag személyi jövedelemadó előleget vonnak, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem. A CSED megállapítása iránti igényt a munkáltatóhoz kell benyújtani ha az nem rendelkezik társadalombiztosítási kifizetőhellyel, akkor továbbítja a székhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztár részére.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

A kalcium beépülését elősegítő D-vitamin elsősorban a tojásban, a tejtermékekben, az olajos halakban és a margarinban található meg. A napfény szintén növeli a D-vitamin szintjét.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések