Mit tud a baba?Főoldal

A legtöbb baba

  • beszéd és hang felé fordul
  • hangokat utánoz
  • mindkét irányba forog, hasáról a hátára és vissza

A babák fele

  • tudatosan nyúl a tárgyakért, a szájához viszi őket
  • darabos ételt elfogad

Néhány baba

  • mászni kezdhet

6 hónapos korban a baba már könnyedén fordul hasra és vissza. Mászni kezdhet, de nem halad előre. Ölünkbe kapaszkodva megállhat, súlyát rövid ideig tartja, de még nem szabad állnia. A tárgyakat már meg tudja fogni, szájához veszi, ajkával tapintja, ez is egyfajta ismerkedés. Kezét, lábát és minden keze ügyébe kerülő dolgot megkóstol. Ekkor kezdi ügyesen tartani a cumisüveget, kétfülű poharat, szereti a csörgőt rázogatni. Először csak egyik kezével nyúl a tárgyakért, majd egyik kezéből a másikba rakosgatja őket. Egész keze kell a tárgyak fogásához, egyszerre csak egy dologra tud figyelni.

Az arcokat biztonsággal felismeri, érzelmei kifejezésére is képes, nevet, mosolyog, sír, adekvát reakciókat mutat. A hangok és a beszéd forrása felé odafordul, a hangokat utánozza, akkor beszél, ha örül, elégedett vagy izgatott, érzelmi állapotokat fejez ki. Lehetnek fogacskái, de nem törvényszerű. A fogak megjelenését követően pépes, darabosabb ételt is kaphat, már lehetnek kedvenc ízei. Ha szopik, elég a gyümölcs kóstolgatása.

Gyors hangulatváltozásai lehetnek. Mélyebb kapcsolata alakul ki a szülőkkel, jobban ragaszkodik hozzájuk.

Féléves korig a kizárólagos anyatejes táplálás a cél. Amennyiben elegendő mennyiséget tud az édesanya szoptatni, ebben az életkorban kezdjük meg a hozzátáplálást. Továbbra sem az anyatej "leváltása" a célunk, hanem az anyatejes táplálás kiegészítése egyéb fontos alkotóelemekkel. Ennek érdekében kezdjük meg fokozatosan a gyümölcsök és főzelékek adását.

Ha nem forog, egyáltalán nem kezd kúszni, nem nyúl a tárgyak után, nem mosolyog vissza, ha emberi arcot lát, ha a hangokra nem fordul oda, nem figyel, gyermekorvosi, valamint szemészeti és hallásvizsgálat javasolt.

Ugrás a lap tetejére

Játék tippek

Játék tippek

Következő tipp

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések