Mit tud a baba?Főoldal

A legtöbb baba

  • a színeket képes megkülönböztetni
  • átfordul a hasáról a hátára
  • elfoglalja magát, kezével, lábával játszik

A babák fele

  • odafordul a hangok, a beszédforrás felé
  • figyel a nevére

Néhány baba

  • tárgyakat szájához viszi, tapintja
  • már előfordulhat, hogy idegenek előtt szorongani kezd

A fejét már mindig stabilan tartja. Hasra fordul, van olyan baba, akinek már visszafordulni is sikerül. Háton fekve is megpróbálja felemelni a fejét. Ha magától nem tud felülni, semmiképp se ültesd fel, és támaszd meg, ez terheli a kicsi gerincét. Álló helyzetbe húzva súlyát jelentős ideig még nem tartja meg, ezért nem is szabad felállítani. Ölben tartva is gyakran kirúgja magát, próbál felegyenesedni. Hangokra, beszédre odafordul, figyel, nevét esetleg felismerheti. Minden tárgyat megfog, ütögeti, gyűrögeti, és mindent a szájába vesz. A nagyobb tárgyakért két kézzel nyúl.

Egytagú hangokat ejt, ezeket ismételgeti, gőgicsél. Mosolygó arckifejezésre visszamosolyog, a komoly szigorú arcra elszomorodhat, sírni kezd. Ettől könnyen el lehet téríteni, énekre, mondókákra ismét vidám hangulatú lesz. Egyelőre azonban még csak a hanghordozást ismeri meg. (Érdemes kipróbálni: mondjunk neki ugyanolyan hangsúllyal különböző szavakat, hogy mindegyikre ugyanúgy reagál-e.) Öltözésnél próbál segíteni.

Szinte minden baba erősen nyáladzik, ami aztán eltart néhány hónapig, sokszor kellemetlen nem alvásos időszak következik a fogzás miatt. Ritkán már kibújhat az első foga, vannak ugyanakkor olyan csecsemők, akiknek csak 10-12 hónapos koruk körül nőnek ki az első fogai. Ha megduzzad a baba ínye, adjunk neki rágókát, hogy rágcsálhassa, és gyakran masszírozzuk az ínyét az ujjunkkal, vagy erre való speciális eszközzel. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a fogzással együtt járhat-e a láz vagy az orrfolyás. A tapasztalat szerint más okkal nem magyarázható láz, lazább székletek előfordulása része lehet a fogzásnak, természetes azonban, hogy ezen tünetek előfordulásakor gyermekorvosi vizsgálatra is szükség van valamilyen betegség kizárása céljából.

Ha még nem forog, hangokra nem fordul oda, háta mögött közepes erővel, majd suttogva mondott szavakra sem figyel, mindenképpen érdemes gyermekorvosnak elmondani a problémát. Ebben az esetben szükséges lehet a látás- és hallásvizsgálat is.

Ugrás a lap tetejére

Játék tippek

Játék tippek

Következő tipp

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések