Mit tud a baba?Főoldal

A legtöbb baba

 • a könyvlapokat forgatja, lapozza
 • ha izgatott vagy fél, dühreakciót produkál
 • a finom tárgyakat megérinti, megfogja

A babák fele

 • élvezi a mászást, kapaszkodva feláll
 • három kockát tud tartani
 • az egyszerű eszközöket rendeltetésének megfelelően használja (pl. telefont)

Néhány baba

 • egy ruhadarabot levet magáról
 • akarja az ételt
 • a szalvétát elveszi a csomagból
 • 2-3 szót mond
 • az egyszerű tárgyakat is felismeri

A 16-18 hónapos gyermek már egyre ügyesebben közlekedik a lépcsőn is, mire másfél éves lesz, kis segítséggel gond nélkül fellépked rajta. Felfelé mindig könnyen megy, de lefelé csak segítséggel képes haladni, ezért vigyázni kell rá. Minden bútorra és megmászható dologra fel tud mászni. Próbálja elrúgni és gurítani a labdát, forog, zenére táncol. Szaladni még nem tud, de egyre gyorsabban szedegeti a lábait, és nagyon élvezi a kergetőzést. 18 hónaposan néhány lépést hátrafelé is megtesz.

Érzelmi, hangulati eseményekre jól reagál, ringatja, etetni és fürdetni próbálja a babáját. Segítőkész és együttérző: ha látja, hogy valaki szomorú, vigasztalni próbálja. Szereti csoportokba rendezgetni a játékait. A különböző műszaki cikkeken, játékokon csavargatja és nyomogatja a gombokat, és megtanulja fel- és lekapcsolni a villanyt. A könyvekben már nem csak a képek, hanem a versikék és a mondókák is érdeklik. Nagyjából kettő-öt sor terjedelemig tud figyelni. A dalokat próbálja hallás után dúdolni. Akárhányszor is képes ugyanazt a könyvet végiglapozni.

Az egyszerűbb ruhadarabokat megpróbálja egyedül levenni.

A gyerekek szókincsében - ahogy egyéb területeken is - nagyon nagy lehet a különbség. Meg kell jegyezni, hogy a nemek közötti különbségek is jellemzőek. A lányok sokszor néhány dolgot előbb csinálnak, mozgékonyabbak. Másfél éves korukra átlagosan nyolc szót ismernek, de vannak olyanok is, akik akár 40 szót is használnak, esetleg két szót egymás mellett ("baba ül", "anya baba", "baba hamm").

A napközbeni kétszeri alvás már nem mindig szükséges, de az éjszakai önmagában kevés.

Ilyenkor érdemes nagyobb hangsúlyt helyezni új napirend kialakítására. Ebéd után - 1/2 1-1 óra körül - tanácsos letenni aludni a kicsit.

Tevékenységek rögzülnek, például másfél évesen segít autót mosni, majd két éves kora körül a kisautót megmossa a poharából, ha vizet talál benne.

Határozott jelei lehetnek a féltékenységnek is. Ha a testvéreivel foglalkoznak, odajön ő is, igényli a simogatást, játékot, törődést. Ha nem sikerül magára vonnia a figyelmet, dühös sírásba kezd, vagy más módon próbálja kikövetelni a törődést üt, tiltott dolgokat csinál. Eljátszik a másik gyermek mellett, de még nem vele.

Ugrás a lap tetejére

Játék tippek

Játék tippek

Következő tipp

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések