Terhesség

A következő baba tényleg nagyobb súllyal születik?

A második baba nagyobb az elsőnél, a harmadik pedig még nála is több grammal születik? Mi befolyásolja a baba születési súlyát?
2021. Május 12.
A következő baba nagyobb súllyal születik? (fotó: Getty Images)

Általában – de korántsem mindig – a második baba nagyobb, mint az első. A különbség kb. 100 gramm, ha egyáltalán van különbség. A többedik terhesség(ek) és újszülöttek súlya hasonlóan alakul: ha van is különbség, akkor sem drámai. Ugyanakkor egy Olaszországban végzett – 792 várandóst vizsgáló – kutatás azt találta, hogy a másodszülöttek születési súlya szignifikánsan magasabb volt, mint az elsőszülöttekké. Ez a kutatás nem talált kapcsolatot az anyai életkor és a baba születési súlya között. Más kutatás arra jutott, hogy minden későbbi baba nagyobb súllyal születik, mint az előző, még ha nem is nagymértékben.

Milyen tényezők befolyásolják a baba súlyát?

A születési súlyt egyrészt genetikai tényezők befolyásolják. Ha az anya maga is kisebb súllyal született, akkor nem valószínű, hogy óriás babát szülne és fordítva. A genetika mellett fontos az is, hogy az anya terhesség előtt milyen súlyú volt. Azt tudjuk, hogy a terhesség előtti túlsúly mennyi mindent befolyásol már a teherbe esésnél is, a terhesség alatti egészségre is lehet befolyással és bizony a terhességet megelőzően túlsúlyos nőknek később általában nagyobb babájuk születik.

Természetesen a baba születési súlyára hatással van az is, hogy hányadik terhességi héten születik meg. Ha az első baba koraszülött volt, a második, harmadik vagy sokadik babák pedig nem, akkor értelemszerűen elég valószínű, hogy az első baba lesz a legkisebb súlyú.

Vannak olyan anyai egészségi állapotok, amelyek szintén befolyásolják a születendő baba súlyát. Ha az anya terhességi cukorbeteg (mindegy hányadik terhessége során), akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a baba súlya nagyobb lesz az átlagostól.Befolyásolja a baba születési súlyát az anya terhesség alatti táplálkozása is, méghozzá úgy, hogy a terhesség alatti egészséges táplálkozás jelentősen csökkenti a baba alacsony születési súlyának kockázatát.Egyes tanulmányok szerint, ha az első baba és a második is fiú, akkor a második kisebb súllyal születik. Ha azonban kislányt követ kisfiú, akkor valószínűleg a fiú baba súlya több lesz. Érdekes azonban, hogy lányok esetében úgy tűnik nincs hatása a születési súlyra, hogy előtte lány született vagy fiú.

Mivel a születési súlyt – ahogy láttuk – több minden is befolyásolja, ezért inkább ezek a tényezők határozzák meg a baba születési súlyát, mintsem az, hogy hányadik terhességről, hányadik babáról beszélünk.A többedik terhességekre azonban van néhány tényező, ami sokkal biztosabbnak tekinthető, mint a baba születési súlya:

  • A második vagy sokadik terhesség során korábban érzik az anyák a magzat mozgását
  • A vajúdás folyamata általában rövidebb ideig tart, de sok esetben erősebbek a kontrakciók illetve azok megélése. A gyorsabb vajúdásnak az az oka, hogy a test már átesett egy hasonló folyamaton, a méhnyak már rugalmasabb, gyorsabb a tágulás.
  • Sok kismama számára a második (harmadik, stb.) terhesség jóval hamarabb eltelik mint az előző.
  • Sok kismama könnyebben, lazábban éli meg a következő terhességet és kevesebbet aggódik szorong.

(Cikk forrása: babycentre.co.uk ez a cikke, és ez, ncbi.nlm.nih.gov, verywellfamily.com)