Teherbeesés

Lehet, hogy ezért nem jön a baba nálatok

A reproduktív szakemberek a "csak lazíts, és megtörténik" elvre buzdítanak.
2022. Április 26.
A stressz csak nagyon magas szinten akadályozza a terhességet (Fotó: Getty Images)

“Összejön, ha abbahagyod a próbálkozást. “Nyugi, a stressz nem segít.” “A tested jelenleg túl nagy nyomás alatt van.”  Sok nő kap ilyen mondatokat, akiről a környezete tudja, hogy párjával szeretne gyereket, de egyelőre nem jött össze nekik.

A pandémia és a háború ráadásul mind emelik a stressz szintjét. De vajon ez tényleg hat a fogantatásra?

Dr. Olivia Carpinello, egy észak-virginai meddőségi specialista szerint nem kell aggódni, ugyanis a termékenységre csak a nagyon szélsőséges stressz-szint lehet hatással. A szakember úgy véli, a gyász vagy a trauma okozhat akkora szorongást, ami kihat a teherbe esés lehetőségére, akár úgy, hogy megzavarja a menstruációs ciklust.  

“Az agynak beszélnie kell a petefészkekkel ahhoz, hogy a petesejtet tartalmazó tüsző fejlődjön és ovuláljon. Ha pedig rendkívüli stressznek van kitéve, az megzavarhatja az agy petefészkeknek szánt jeleit.”

Ha nincs tüszőrepedés, nincs menstruáció, akkor a terhesség sem jön létre. Ez az oka annak, hogy a policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedők meddőséget tapasztalhatnak rendszertelen menstruációjuk és peteérésük képtelensége miatt.

Ilyen esetben egy reproduktív szakember segíthet a menstruációs ciklus visszaállításában termékenységi gyógyszerekkel és egyéb beavatkozásokkal.

“Általában mi irányítjuk ezt a jelzést” – mondja a Yahoo-nak doktor Carpinello. “Vagy ovulációt okozunk a páciensnek, vagy pedig egy csomó petesejtet próbálunk kifejleszteni lombikos eljárással. Ezekkel a kezelésekkel alapvetően átvesszük az irányítást; mintegy megkerüljük ezt a jelzőpályát. Így nagyon ritka, hogy a termékenységi kezelések kevésbé lennének hatékonyak az extrém stressz miatt.”

Ritka esetekben nem csak a nőket érheti fizikailag az extrém stressz.

“A férfiaknak ugyanaz a jelátviteli útvonal, mint a nőknek, csak az agytól a herékig” – jegyzi meg Carpinello. “Így, ha a jelet nem állítja elő az agy, mert rendkívüli stressznek vannak kitéve, akkor ez minden bizonnyal ronthatja a herék spermiumtermelő képességét.”

De az orvos nem győzi hangsúlyozni, hogy “a legtöbb beteg nem él át akkora stresszt, hogy az ilyen típusú diszfunkciót okozzon.”

Persze mindez nem azt jelenti, hogy a stresszel nem kell foglalkozni, ha babát szeretnétek. Dr. Jenna Turocy, a Columbia Termékenységi Központ munkatársa úgy véli, hogy további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy a stressz mekkora hatással lehet a meddőségre. De nyilvánvaló, hogy már maga a meddőség is önmagában “nagy fokú szorongást okozhat”.

“A szorongás, a szomorúság, az ingerlékenység és a magány mind normális reakciók egy ilyen kihívásokkal teli élményre” – mondja doktor Turocy. “Talán nem tudjuk igazán meghatározni, hogy a stressz kevésbé teheti-e sikeressé a kezelést, de azt tudjuk, hogy ezek a negatív érzések valóban ronthatják az életminőséget.”

De mi a helyzet azokkal a párokkal, akik felfüggesztik a babaterveket – vagy mondjuk örökbe fogadnak -, majd váratlanul megfogannak? “Néha – mondja Turocy – megtörténik a spontán fogantatás”.

“Az esély soha nem nulla százalék” – teszi hozzá Carpinello. “És azt hiszem, innen ered az a mítosz, hogy “ó, ha csak lazítasz, egyszerűen megtörténik”, mert az emberek abbahagyják a próbálkozást, vagy telik az idő, megváltoznak a hormonok és a test, és spontán teherbe esnek. Sok pár számára még mindig lehetséges. Azonban tudjuk, hogy az idő múlásával az esélyek csökkennek.”