Teherbeesés

Barátcserje: egy gyógynövény, amivel sok nőnek érdemes összebarátkoznia

A barátcserje arról ismert, hogy egyensúlyban tartja a női hormonrendszert és ezzel segíti a termékenység fokozását. Lássuk, hogy valóban így van-e, lehetnek-e mellékhatásai, illetve mennyire biztonságos az alkalmazása terhesség és szoptatás alatt?
2022. Augusztus 09.
(fotó: Getty Images)

Mit kell tudni a barátcserjéről?

A barátcserje egy nőgyógyászati panaszok kezelésére használt gyógynövény. Kapható tinktúraként, kapszulában vagy tablettában, de őrölve az ételekhez adva is. A bogyókat forró vízbe áztatva teaként is ihatjuk.Egyes tanulmányok szerint az agyalapi mirigyre hatva segíthet a hormonszint szabályozásában. Aktív összetevői flavonoidok, glikozidok és illóolajok.

Milyen előnyei vannak a barátcserje szedésének?

Klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a barátcserje segít néhány hormonális állapotnál, többek között:

  • a premenstruációs szindrómánál (PMS)
  • a premenstruációs diszfóriás zavarnál (PMDD, a PMS súlyosabb formája)
  • rendellenes menstruációs ciklusnál (ami hatással lehet a termékenységre)

Noha a barátcserje alkalmazásához nincs szükség receptre, de szedése esetén jó, ha konzultálunk orvossal. Nem minden gyógynövénykészítmény egyforma (a hatóanyagok mennyisége, tisztasága stb. szempontjából), ezért nem árt az óvatosság. A barátcserje néhány gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet.Hatását hónapok alatt fejti ki, a menstruációs ciklus szabályozása akár hat hónapra is szükség lehet.

Valóban segíthet a barátcserje a termékenység fokozásában?

Nem tudjuk biztosan, de van okunk feltételezni, hogy a barátcserje szedése segíthet bizonyos termékenységi problémákban. Ez függhet a meddőség okától, de a rendellenes hormonszint (és a rendszertelen menstruációs ciklus) gyakran játszik szerepet, és egyes vizsgálatok szerint a barátcserje segíthet ebben.A gyógynövényről azt is kimutatták, hogy megemeli a progeszteronszintet és csökkenteni a prolaktinszintet, mindkettő segíthet a termékenységben bizonyos problémáknál. Ezenkívül a megemelkedett progeszteronszint bizonyos esetekben segíthet megelőzni a vetélést.Egy 1997 és 2016 között közzétett tanulmány, amely 43 kutatást tekintett át arra a következtetésre jutott, hogy a barátcserje mind férfiak, mind nők esetében előnyös a meddőségi zavarok kezelésében (valamint a PMS kezelésében). A kutatók feltételezték, hogy a növényben található kémiai vegyületek befolyásolják az agyalapi mirigyet, ami viszont csökkenti a prolaktint. A csökkent prolaktin befolyásolhatja a tüszőstimuláló hormonok (FSH), valamint nőknél az ösztrogén, férfiaknál pedig a tesztoszteron szintjét.Egy 2019-es, 189 menstruációs zavarokkal küzdő nőn végzett vizsgálat kimutatta, hogy a barátcserjét és a folsavat tartalmazó gyógynövény-kiegészítővel végzett kezelés segít szabályozni a menstruációs ciklust, serkenti az ovulációt, és növeli a teherbeesés esélyét. Az ovuláció 10 százalékról 43 százalékra nőtt az alanyoknál a vizsgálat hat hónapos időtartama alatt, ráadásul mellékhatásokról nem számoltak be. Az alanyok közül hetvenen estek teherbe a vizsgálat során. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a PCOS 38 százalékról 14 százalékra csökkent.

Milyen kockázatai vannak a barátcserje szedésének?

Hosszú távú hatásokról nincsenek tanulmányok, de rövid távon elég jól tolerálhatónak tűnik. A lehetséges mellékhatások közé tartoznak:

  • gyomorpanaszok
  • viszkető bőr enyhe kiütésekkel
  • fejfájás
  • pattanások
  • erős menstruációs vérzés

Terhes és szoptató nőkre gyakorolt hatását nem vizsgálták, de azt tudjuk, hogy hatással van a hormonális rendszerre. A biztonság kedvéért nem ajánlatos a gyógynövény alkalmazása terhesség vagy szoptatás alatt.A barátcserje kölcsönhatásba léphet gyógyszerekkel, beleértve a szájon át szedhető fogamzásgátlókat is, így ebben az esetben szedése nem ajánlott.Krónikus betegségek esetében nem biztos, hogy biztonsággal szedhető, ezért ilyen esetekben mindenképpen beszéljünk kezelőorvosunkkal.(Cikk forrása: babycenter.com)