Teherbeesés

A meddőségi kezelés lépései

Becslések szerint Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd termékenységi problémákkal. Számukra jelenthetnek segítséget a meddőségi kezelések, amelyekkel kapcsolatban most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
2022. Február 24.
Ha rendszeres szexuális élet mellett sem jön össze a terhesség, akkor egy év után érdemes orvoshoz fordulni  Fotó: Getty Images

Minden embernek joga van a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez, és ahhoz is, hogy a gyermekvállalással kapcsolatban döntéseket hozzon – olvashatjuk a WHO oldalán. A családalapításhoz való jog érvényesüléséhez azonban elengedhetetlenek a meddőségi kezelések, hiszen a terméketlenség immár globális egészségügyi probléma, ami a WHO adatai szerint világszerte 48 millió párt és 186 millió embert érint.

Ha nem jön a baba

A párok 85 százalékánál egy éven belül összejön a hőn áhított terhesség, de mi a helyzet azokkal, akik nem ilyen szerencsések? Mennyi idő után gyanakodhatunk termékenységi problémára?

Ha rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet mellett sem jön össze a terhesség, akkor egy év után érdemes orvoshoz fordulni a pár mindkét tagjának – tudtam meg dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyásztól.  Vannak azonban olyan esetek, amikor ennél korábban, fél év sikertelen próbálkozás után érdemes segítséget kérni – figyelmeztet a doktornő.

A 35. életév felett egyéb körülmény nélkül is, ennél fiatalabb életkorban pedig ismert nőgyógyászati-endokrinológiai betegség mellett (pl. rendszertelen ciklusok, endometriózis, előzményben szereplő kismedencei gyulladás), petefészken végzett műtéti beavatkozást követően javasolt szakember felkeresése. Amennyiben a pár valamely tagja kemoterápiában részesült korábban, szintén érdemes már hamarabb is orvossal konzultálnunk.

A meddőségi kezelés lépésről lépésre

Vegyük sorra lépésről lépésre, hogy mire számíthatunk, ha úgy döntünk, belevágunk egy meddőségi kezelésbe!

A legfontosabb kérdésre dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyásztól kaphattok most választ.

Hová, kihez forduljak, ha nem sikerül teherbe esnem?

Érdemes felkeresni teherbeesési nehézségekkel kiemelten foglalkozó szakembert.

Van-e egységes szakmai protokoll azzal kapcsolatban, hogy mi történik egy meddőségi kezelés során?

A kezelést illetően különböző protokollok vannak, melyeket a szakemberek az adott pácienshez adaptálva választanak ki. A kivizsgálás során is vannak kötelező elemek, melyek elvégzése feltétlenül szükséges.

Mi történik a legelső alkalommal, amikor felkeresünk egy meddőségi centrumot? A pár mindkét tagjának érdemes mennie?

Szerencsés, ha a pár mindkét tagja részt tud venni az első konzultáción, melynek során a kórelőzmény áttekintése és a kivizsgálási terv elkészítése történik. Ha a meddőségi centrumba valaki már friss és a téma szempontjából releváns vizsgálati eredményekkel érkezik, az segítheti az elindulást.

Hogy készüljünk az első konzultációra? Milyen kérdéseket fogunk kapni?

Az első konzultáción a nőgyógyászati, andrológiai és belgyógyászati kórelőzmény felderítése történik. Érdemes összekészíteni a korábbi orvosi dokumentációt, illetve, ha a teherbeesési nehézség kapcsán történtek már vizsgálatok, akkor azoknak az eredményeit is. A ciklusra vonatkozó kérdések miatt hasznos menstruációs naptárt/applikációt is előkészíteni.

Fontos kérdésekkel készülni, hogy biztosan semmi ne maradjon ki! Ez egy új, nehéz élethelyzet, amiben nagyon sokat segít a biztonságérzeten, és növeli az önbizalmat is a tájékozottság. A valid és személyreszabott információkat, válaszokat pedig a saját kezelőorvos tudja legpontosabban megadni.

Mennyi ideig tart kb. egy átfogó meddőségi kivizsgálás?

Ez centrumonként eltérhet, az adott infrastrukturális lehetőségektől függően. A hormonális vizsgálatok bizonyos ciklusnapokhoz kötöttek, illetve azt is figyelembe kell venni, ha vetélés vagy előzetes hormonális kezelés miatt bizonyos időintervallumot várni kell a zavaró tényezőktől mentes, pontos eredmény eléréséhez.

Milyen vizsgálatokra kell számítani a férfi és a nő esetében? Milyen szakterületeket érint a kivizsgálás?

A női oldalon a petefészekműködés funkcionális vizsgálata, a méhüreg anatómia-alaki sajátosságainak vizsgálata, a petevezeték átjárhatóság vizsgálata, méhnyakrákszűrés, hüvelyváladék vizsgálat (STD szűrés), valamint vírusszerológiai és vércsoport vizsgálatok elvégzése tartozik az alapvető, kötelező vizsgálatok közé.

A férfi oldalon spermiumanalízis és a vírusszerológiai vizsgálatok elvégzése szükséges. Ezeken felül az eredmények birtokában, illetve a kórelőzmény ismeretében ajánlott lehet más, specifikusabb vizsgálatok elvégzése. Ilyen esetben a nőgyógyászati-andrológiai területeken túl immunológiai, hematológiai, endokrinológiai együttműködés sokat segíthet.

Mi történik a vizsgálatok elvégzését követően?

Az eredmények birtokában a meddőségi specialista felméri a lehetséges okokat, felállítja a diagnózist, mely a teherbeesési nehézség hátterében áll, és ennek megfelelően megtervezi az ellátást, kiválasztja a legoptimálisabb kezelési protokollt.

Milyen kezelések jöhetnek szóba? Mi számít meddőségi eljárásnak?

A mesterséges megtermékenyítési eljárások olyan orvosi beavatkozások, amelyek során mesterséges úton, külső beavatkozások, technikák alkalmazásával teszik lehetővé, hogy a terhesség létrejöjjön. 

Két alapvető formája létezik: a mesterséges ondóbevitel és a testen kívüli (in vitro) megtermékenyítés (ez utóbbi a köznyelvben lombik programként is ismert).

2022. július 1-jétől csakis állami intézményben végezhetnek mesterséges megtermékenyítést, míg a magánszolgáltatók engedélye 2022. június 30-án hatályát veszti. (A szerk.)

Mennyiben szól bele az életembe egy-egy asszisztált reprodukciós eljárás?

A kezelés maga ambulánsan – egynapos kórházi ellátás keretein belül -kivitelezhető, így hosszabb kórházi befekvést nem indokol. Amennyiben a páciens hivatalosan értesíti munkáltatóját arról, hogy reprodukciós eljárásban vesz részt, a kezelésen történő megjelenés idején mentesül a munkavégzés alól. Ilyen esetben tehát a munkavállalónak nem kell szabadságot kivennie a kezelés miatt, távolléte igazolt távollétnek minősül.

A beültetést követően – a páciens a munkaköre jellegétől függően -, általában visszatérhet a munkába. Fekvés vagy ágynyugalom nem indokolt, és a szokásos napi tevékenység folytatható. Ugyanakkor az extrém fizikai, pszichés stressztől érdemes tartózkodni, a váltott műszakban/éjszaka végzett munkát pedig célszerű kerülni ebben az időszakban.

Mi történik, ha nem derül fény a termékenységi probléma okára? 

Az esetek 15 százalékában nem derül ki egyértelmű ok a háttérben. Ilyenkor az alap vizsgálati protokoll specifikusabb vizsgálatokkal történő kiegészítésére van szükség.

Finanszírozás

2021 óta az állam ingyenesen biztosítja a meddőségi kezeléseket, valamint az ahhoz szükséges gyógyszereket és vizsgálatokat, továbbá teljes egészében finanszírozza a beavatkozás költségét. A meddőségi kezelés körébe tartozó orvosi vizsgálatok és eljárások azonban csak az arra kijelölt intézményekben vehetőek igénybe térítésmentesen. (A szerk.)

Hány éves korig és hányszor vehetőek igénybe a meddőségi kezelések?

A nő 45. betöltött életévéig kezdhető meg a reprodukciós eljárás a társadalombiztosítási finanszírozás keretében. A társadalombiztosítás terhére 6 inszeminációs és 5 in vitro fertilizációs beavatkozás végezhető el.

Amennyiben a mesterséges ondóbevitel eredményeként legalább egy gyermek élve születik, úgy további négy teljes beavatkozás vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap terhére. Ha az in vitro fertilizációs beavatkozás öt teljes, az embrió beültetésével végződő beavatkozás eredményeként legalább egy gyermek élve születik, úgy további négy teljes beavatkozás vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap terhére.

Forrás