Egyéb

A dohányzás ilyen hatással van a nők termékenységére

A dohányzással kapcsolatban ismert, hogy negatív hatással van az egészségre, ezért nem meglepő, hogy a teherbeesést is befolyásolhatja.
2022. Augusztus 08.
Milyen hatással van a dohányzás a termékenységre? (Fotó: Getty Images)

Egy fogamzóképes korú nők körében végzett felmérés szerint csupán 30 százalékuk tudta, hogy a dohányzás növelheti a vetélés kockázatát. Még kevesebben, csupán 10 százalékuk volt tisztában azzal, hogy a dohányzás károsíthatja a termékenységet, írja a Verywell Family.

A dohányzás több rákos megbetegedés, szívbetegségek, tüdőtágulás és számos egyéb egészségügyi probléma fokozott kockázatával hozható összefüggésbe. A cigarettában található toxinok nemcsak a tüdőre, hanem az egész szervezetre, a reprodukciós szerveket is beleértve, hatással van. A portál szerint a dohányzási szokások a párok akár 13 százalékánál is felelősek lehetnek a termékenységi nehézségekért.

Mivel a dohányzás prenatálisan károsíthatja a babát, jó ötlet lehet már azelőtt leszokni, hogy a terhességet fontolgatnák.

Mennyi dohányzásnak lehet mérhető hatása a termékenységre?

Egy 2017-es tanulmány szerint napi 6 szál vagy több cigaretta jelentősen károsítja a fogamzási képességet. De ez nem azt jelenti, hogy a napi kevesebb cigaretta nem csökkentheti a termékenységet, viszont a napi 6 vagy több szálról ismert, hogy növeli a problémák kialakulásának kockázatát.

Más tanulmányok kimutatták, hogy minden elszívott szál cigarettával tovább tart a teherbe esés: például a napi 4 szálat elszívó nők esetében átlagosan több időbe telik a teherbe esés, mint azoknál, akik naponta 2 szál cigarettát szívnak el.

Milyen termékenységi problémákkal járhat együtt a dohányzás?

A dohányzás a következő termékenységi problémákkal járhat együtt:

  • petevezetékekkel kapcsolatos problémák, beleértve az elzáródásokat, valamint a méhen kívüli terhesség fokozott kockázatát
  • a petefészkekben kialakuló petesejtek károsodása
  • a vetélés megnövekedett kockázata – valószínűleg sérült petesejtek, a fejlődő magzat károsodása, vagy a méhnyálkahártya kedvezőtlen változásai miatt
  • méhnyak-elváltozások, különösen a méhnyakrák kialakulásának fokozott kockázata

Azonban azt fontos kiemelni, hogy nem mindegyik probléma közvetlenül a dohányzás következménye, lehetséges, hogy csak összefüggésbe hozhatók egymással.

A biológiai órára is hatással lehet

Egyes tanulmányok szerint a dohányzás nemcsak akkor okozhat termékenységi problémákat, amíg valaki dohányzik, hanem a jövőben is csökkentheti a termékenységet. A nőknél nem termelődnek új petesejtek az életük során, és a dohányzás csökkentheti a petefészkekben lévő petesejtek számát, és a petefészkek idő előtti öregedését okozhatja.

A cigarettában lévő toxinok a petefészek tüszőiben (ahol a petesejtek megérnek) DNS-károsodáshoz is vezethetnek. A petefészkek korai öregedése és a petesejtek számának csökkenése pedig korábbi – akár négy évvel korábbi – menopauzához vezethet.

Születési rendellenességek kockázata

A terhesség alatti dohányzást összefüggésbe hozták a vetéléssel, az alacsony születési súllyal és a koraszüléssel. További fontos oka annak, hogy abbahagyja a leendő édesanya a dohányzást a teherbe esés előtt az, hogy csökkentse a születési rendellenességek kockázatát. Ennek az oka az, hogy sok születési rendellenesség a terhesség nagyon korai időszakában jelentkezik, néha akár azelőtt, hogy az fény derülne a terhességre.

Egy, a dohányzásról és a születési rendellenességekről szóló kiterjedt szisztematikus áttekintés, amely valamivel több mint 170 000 veleszületett rendellenességben szenvedő gyermek és 11,7 millió kontrollcsoportba tartozó adatait tartalmazta, megállapította, hogy a terhesség alatti dohányzás növeli a következők kockázatát:

  • szív- és érrendszeri rendellenességek
  • végtagproblémák
  • hiányzó vagy extra ujjak vagy lábujjak
  • dongaláb
  • ajak- vagy szájpadhasadék
  • a koponya fejlődési rendellenességei
  • az arc és a szem deformációi
  • sérv
  • emésztőrendszeri rendellenességek
  • az anális terület problémái
  • le nem ereszkedett herék

A tanulmány szerint a dohányosok csecsemőinek nagyobb valószínűséggel volt két vagy több veleszületett rendellenessége, mint azok gyermekeinek, akik nem dohányoztak.

Forrás: verywellfamily.com