Gyerek

Így számolj le az anyai bűntudattal

Nagyon gyakori, különösen az újdonsült anyukáknál, hogy nem érzik magukat elég jó édesanyáknak, elégedetlenek magukkal szemben.
2019. Október 23.
Így számolj le az anyai bűntudattal (Fotó: iStock)

Ha az elvárások és a valóság annyira távol kerülnek egymástól, hogy az már szorongást okoz, ideje átgondolni, hogyan számolhatsz le a bűntudattal. Ehhez adunk néhány fogódzkodót!

Beszélj róla valakivel

Lehet az édesanyád, a férjed, egy barátnőd, vagy akár egy másik anyuka a játszótérről, a lényeg, hogy valaki olyat válassz, akiben maximálisan megbízol, és át tudja érezni a helyzetedet. Mondd el neki, hogy érzed magad, beszélgessetek arról, mi okozza a frusztrációdat –  így megoldani is könnyebb lesz majd.

Ne sírj minden elrontott apróság miatt

Az élet tele van apró csalódásokkal, és elrontott kis bakikkal, amikkel elfelejtünk számolni. Ahelyett, hogy ezek miatt felkapnád a vizet, mondd el inkább magadnak azt, hogy rendben van így minden. Ha az elrontott dolgok miatt bánkódsz, az tisztán érzelmi reakció – ehelyett inkább hallgass az eszedre, lépj tovább a problémán, és tekints a jövőbe!

Szundizz egyet

Ha nagyon rád tör a bűntudat, az is segíthet, ha alszol egy keveset. Nem egy órákon át tartó délutáni szunyókálást javaslunk, de egy maximum fél órás pihenés feltölti az energiaszinted, és csökkenti az idegesség miatt felugrott vérnyomásodat is.

Légy kedves magaddal

Általában sokkal könnyebb másokkal kedvesnek lenni, és elnézni a hibáikat, mint magaddal szemben megtenni ugyanezt. De érdemes elkezdened dolgozni azon, hogy ne legyél önmagad bírája, és ne ítéld el magadat. Gondolj arra, hogy minden ember hibázik, mindenkinek lehet rossz napja, és ez alól te sem vagy kivétel.

Fogadd el, hogy nem tudsz mindent másképp csinálni

Vannak dolgok, amiken egészen egyszerűen nem lehet változtatni, és ahelyett, hogy ezek miatt aggódsz, jobb, ha beletörődsz inkább. Az önmagaddal kötött kompromisszumok elkerülhetetlenek, ezért hagyd a bűntudatot, és az időt, amit a bánkódással töltenél, fordítsd inkább magadra vagy a családodra.

Iktass be egy kis én-időt

Fontos ehhez először is azt belátnod, hogy az én-idő nem önző dolog, hiszen ha te jobban és kiegyensúlyozottabban érzed magad, az a szeretteidre, a közvetlen környezetedre is pozitív hatással van. Ez nem azt jelenti, hogy egy napig gyakorlod az én-időt, hanem azt, hogy rendszeresen az életed része lesz. Ez a gyerekeidnek is jó minta lesz, hiszen megtanulják, hogy törődni kell önmagunkkal is. Az én-idő abban is segít, hogy gyakorold a türelmet, sokkal jobban tudj a jelenben élni, és megélni a pillanatokat.(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)Kapcsolódó írásaink: