Gyerek

9 reális újévi fogadalom anyáknak

A 20 évre felvett hitelt aligha tudjuk idén rendezni, és 1-2 hónap alatt nem tudjuk elérni a lánykori bombaformánkat, s a tökéletes anyaság álomképét sem érdemes célul kitűzni. Maradjunk szépen a realitás talaján.
2020. Január 02.
Tűzz ki reális célokat 2020-ra
  1. “Türelmesebb leszek”

    Hajlamosak vagyunk sokkot kapni, ha a nevelésünknek nincs villámgyors hatása, és milliószor el kell mondani a kedves utódnak valamit. Vagy ha nem megy elsőre az a fránya piskótasütés, vagy megint egy értékelhetetlen kézműves tárgyat gyártottunk az iskolai vásárra. Vegyük észre mindig a fejlődést, a pici lépéseket a gyereknél és önmagunknál is, értékeljük az igyekezetet is. Róma sem egy nap alatt épült fel – szokás mondani. A türelemre való törekvés már biztos könnyebbé teszi a mindennapokat.

  2. “Félreteszek”

    A rendszerességen van a hangsúly. Ha csak havi 10 ezer forintot tudunk letenni, akkor annyit… Nem kell, hogy irreális célösszeget tűzzünk ki, az kudarchoz vezethet, hisz ha valami nem várt kiadás miatt nem tudunk lerakni, vagy ha sokkal lassabban közelít a spórolt összeg a célszámhoz, mint ahogy terveztük, akkor kedvünket szegheti az elérhetelenség, sikertelenség érzése.

  3. “Kevesebb időt töltök energiavámpír, negatív emberek társaságában”

    Sok esetben a kimerültségünket, stresszünket csak fokozza, hogy csupa jóindulattól vezérelve olyan emberekkel töltünk sok időt (például a játszótéren), akik teljesen leszívják az energiánkat. Csak hallgatjuk a panaszáradatot, de nem kapunk ugyanannyi figyelmet vissza. Csökkentsük az ilyen emberekkel együtt töltött időt. Ezt terjesszük ki a negatív beállítottságú emberekre is.

  4. “Sportolni fogok”

    Ha kell, a házimunka rovására szorítsunk időt a sport számára az életünkben. Nem önzőség, ha mozgunk legalább heti háromszor. Ha egészségesebben élünk, tovább maradunk a családunkkal, jobb kondival hatékonyaban menedzselhetjük az életünket, jobb lesz az életminőségünk, a hangulatunk, és a stressztűrő képességünk.

  5. “Hamarabb ágyba teszem a gyereket”

    Egyre gyakoribb probléma, hogy a gyerekek későn alszanak el. Szép fokozatosan hozzá lehet edzeni a gyereket a korábbi lefekvéshez. Egyik napról a másikra nem megy, de ha 1 hét alatt faragni tudunk 1 órát visszafele a fektetési időből, azzal a gyerek egészsége szempontjából is nyerünk, és nekünk is több időnk jut a feltöltődésre és az alvásra. 

  6. “Jobban odafigyelek az étkezésre és a folyadékbevitelre”

    Ha közelebb akarunk kerülni ahhoz a testhez, amiben igazán jól éreznénk magunkat, akkor olvassunk utána annak, hogy érdemes táplálkozni, és tegyünk is érte. Iktassunk be több zöldséget az étrendbe, használjunk kevesebb zsiradékot, fogyasszunk több fehérjét. A testsúlyvesztés kulcsa az étkezés – nagyjából a siker 70% ezen múlik, a többi a mozgás, alvás. Egy nagyobb üveg kulaccsal vagy 0,5 literes pohárral vértezzük fel magunkat a munkahelyen, hogy több folyadékot vigyünk be. 

  7. “Többet olvasok”

    Nem baj, ha csak 1-2 oldalig jutunk, lényeg, hogy reggel vagy este, mikor van egy kis lopott énidőnk, vegyünk kezünkbe egy könyvet.

  8. “Elkezdek valamit, ami feltölt”

    Mindenkinek szüksége van arra, hogy valamiből energiát nyerjen. Ha mindig csak adunk, akkor hamar lemerülnek az aksik, és azt vesszük észre magunkon, hogy kimerültek vagyunk, türelmetlenek, olyan dolgokon is fennakadunk a gyerek kapcsán vagy a munkahelyen, amin egyébként nem szoktunk. Ha szeretjük megtapasztalni a szabadság érzését és mozogni, menjünk a természetbe futni. Ha flow-állapotba hoz a színezés, akkor szerezzünk be egy felnőtt színezőt, cerkákkal. 

  9. “Edzem az agyamat”

    Anyaként sokszor azon vesszük észre magunkat, hogy sok tudás, amire régen szert tettünk, megkopik idővel. Az érzelmi házimunka, a kevés alvás, a napi robot lomhává teszi az agyunkat. Vegyük elő a régi angol szótárainkat, vagy használjunk szótanító appokat. Kezdjünk el új dolgokat tanulni. Lényeg, hogy tartsuk kicsit edzésben az agyunkat.

Kapcsolódó cikkek: