Baba

Miért köhög, fullad az újszülött baba szoptatás közben?

Ijesztő lehet azt tapasztalni, hogy a baba köhög, szinte olyan, mintha fulladozna a szoptatás közben. Mi lehet ennek az oka, és mennyire kell ettől tartani?
2022. Augusztus 17.
Miért köhög, fullad az újszülött baba szoptatás közben? (Fotó: Getty Images)

Teljesen érthető, hogy rendkívül aggódsz, ha azt veszed észre, hogy a babád köhög, fullad szoptatás közben. A Romper szerint azonban ez a probléma valószínűleg megoldható, és nem utal komolyabb gondra.

De mi az oka annak, ha a baba köhög szoptatás közben?

Leigh Anne O’Connor IBCLC laktációs tanácsadó szerint az egyik leggyakoribb ok, amiért a baba köhöghet, fulladhat az anyatejtől, az a túl bő kínálat. A túl gyors vagy erős tejleadó reflex is okozhat néha köhögést az újszülöttnél, vagy azt, hogy úgy tűnik, mintha fulladna az anyatejtől, mondta el a portálnak Deedee Franke nővér és IBCLC laktációs tanácsadó. Az erőteljes tejleadó reflex és a túl bő anyatejkínálat gyakori szoptatási problémák, amelyek sokszor együtt járnak.

Milyen jelei lehetnek a túl gyors, erős tejleadó reflexnek?

A La Leche Liga szerint a következő esetekben lehet arra gyanakodni, hogy túlzottan erős, illetve gyors a tejleadó reflex:

  • félrenyel, fulladozik, nem jut levegőhöz, köhög a szoptatás alatt, mintha a tej túl gyorsan jönne;
  • gyakran húzza a mellet szoptatás alatt;
  • rászorít a mellbimbóra a tejleadó reflex beindulásakor, hogy lassítsa a tej áramlását;
  • kattogó hangokat ad ki szoptatás közben;
  • gyakran bukik és/vagy hajlamos bélgázosságra;
  • időszakonként visszautasítja a mellet; általában nem szeret komfort-szopni.

Mikor lehet túl sok az anyatej?

Ha több anyatej termelődik, mint amennyire a babának szüksége lenne, az túl bő kínálatnak tekinthető. Ilyen esetben azon kívül, hogy a baba köhög vagy öklendezik szoptatás közben, további jel lehet, hogy a baba leszorítja az anya mellbimbóját, hogy megállítsa az anyatej gyors áramlását.

A csecsemő fulladhat az anyatejtől, de “a babáknak erős öklendezési reflexük van, így általában köhögéssel és a mell lehúzásával tudják kezelni az áramlást” – mondta el O’Connor. Habár ez nem veszélyes, de igencsak ijesztő, sőt kissé fájdalmas is lehet, ha azt látod, hogy a baba köhög, öklendezik, vagy elhúzódik a melltől, ezért fontos kitalálni, hogyan előzhető ez meg.

Mivel lehet segíteni ebben a helyzetben?

Franke szerint először érdemes ilyen esetben a szoptatási pozíción változtatni: az anya a háton fekvő vagy oldalt fekvő testhelyzete kényelmesebb lehet a babának, ha erős a tejleadó reflex. Ha pedig túlkínálatról van szó, vagy ha túl gyors a tejleadó reflex, O’Connor szerint azt meg lehet előzni egy kis mennyiségű anyatejet kézi lefejésével, mielőtt a babát mellre helyezik.

Szoptatás háton fekve. Ehhez a szoptatási testhelyzethez feküdj le az ágyra, a kanapéra 45 fokos szögben. A babát fektesd magadra, nézzen lefelé az arca. Így a baba fekvő helyzetben tud szopizni, a kezei a melleidhez érnek.

Szoptatás oldalt fekve. Ehhez a szoptatási testhelyzethez feküdj az egyik oldaladra, és helyezd magad mellé a babát úgy, hogy veled szembe nézzen. Akár tehetsz egy párnát is a háta mögé, hogy megtámaszd, vagy tarthatod a karoddal.

Idővel az anyatej áramlása és termelődése szabályozottabb lesz, hogy pontosabban feleljen meg a baba szükségleteinek, és valószínűleg a baba is jobban tudja majd fogadni a tejet. Addig pedig érdemes tehát megváltoztatnod a szoptatási pozíciót, és lefejni egy kevés tejet, mielőtt mellre teszed a babát. Ha a probléma nem oldódik meg, akkor célszerű laktációs tanácsadóhoz fordulni.

Forrás: romper.com