Baba

Jó tanácsok koraszülött babák anyukáitól, koraszülött babák anyukáinak

Az újszülött intenzív osztályt (NICU) megjárt édesanyák a következő tanácsokat szeretnék adni koraszülött kisbabák anyukáinak az első nehéz napokhoz és hetekhez.
2022. Augusztus 19.
Jó tanácsok koraszülött babák anyukáitól, koraszülött babák anyukáinak (Fotó: Getty Images)

A The Bump gyűjtötte össze a koraszülött babák anyukáinak tanácsait.

Vegyél részt, amiben tudsz

“Amennyire csak tudsz, vegyél részt az etetésben, a pelenkázásban, stb. Még ha a baba alszik is, mindkettőtöknek jó, ha ott vagy az újszülött intenzív osztályon.”

Bőrkontaktus

“Amikor a babával vagy a kórházban, kérd, hogy a lehető legtöbbet kenguruztathasd. (…) Nagy mértékben segíthet az érzelmeiden, és jót tesz a babának. Ha a baba nem szeretné ezt, akkor továbbra is kapcsolódj hozzá úgy, hogy csendesen beszélsz hozzá, felolvasol neki vagy dúdolsz/altatódalokat énekelsz. Nagyon szeretni fogja, hogy hallja a hangod.”

Fejj le anyatejet

“Ha teheted, fejj le anyatejet. Olyan tehetetlennek éreztem magam, amikor a fiam a újszülött intenzív osztályon volt, de attól, hogy anyatejet adhattam neki, úgy éreztem, hogy mégis tehetek valamit.”

Hívás helyett üzenet

“Nagyon magamnak való személyiség vagyok, és ilyen időkben magamba fordulok. Sok emberrel kommunikáltam, és felajánlottam, hogy üzeneteken és a Facebookon keresztül írok a történésekről, és elmagyaráztam, hogy egyszerűen nem állok készen a személyes vagy telefonos beszélgetésre. Meglehetősen visszafogott voltam a dolgokkal, kezdve azzal, hogy ‘van néhány tipikus koraszülött-kihívása, és további megfigyelésre van szüksége’. Több részletet és érzést azokkal a közeli barátaimmal osztottam meg, akiknek szintén koraszülött volt a babájuk, de ez is mindig SMS-ben vagy messengeren keresztül zajlott, mert egyszerűen nem tudtam erről anélkül beszélni, hogy ne omlottam volna össze.”

Írd le!

“Amikor egyedül vagy otthon, fontold meg, hogy naplót írsz. Néhány hónap múlva ezek az újszülött intenzív osztályos napok teljesen összemosódnak. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy kiadd az összes tomboló érzelmed, amivel szembe kell nézned, ami jobb, mintha mindet elfojtva tartanád. Ez egy jó módja annak is, hogy emlékezzünk erre az őrült időszakra.”

Ne kérdezd Dr. Google-t

“Ne kezdj el Google-ön vagy blogokon keresgélni a különböző állapotokkal kapcsolatosan, hacsak nem találsz egy megbízható forrást. Az internet tele van a legrosszabb esetekkel, amelyek megrémíthetnek.”

Keress más édesanyákat, akiknek koraszülött volt a babája

“Nagyon nehéz időszakom volt az első néhány hétben, miután kiengedtek a kórházból. A férjem azt sem tudta, hogy mit tegyen: véletlenszerűen kezdtem el sírni, és ez gyakran megtörtént. Végül úgy döntöttem, hogy keresek másokat, akik hasonló helyzetben vannak/voltak, és az, hogy beszélhettem velük, mindennél többet segített.”

Egyszerre csak egy napot nézz

“Az újszülött intenzív osztályon lesznek sikerek és visszalépések. Egyszerre csak egy napot vegyél, és ennyi. Amikor a baba otthon lesz, ez már tényleg csak távoli emléknek fog tűnni. Fel a fejjel, és tudd, hogy a babád a lehető legjobb helyen van.”

Tarts egy kis szünetet

“Amikor eleged van a újszülött intenzív osztályból, engedj meg magadnak egy kis szünetet anélkül, hogy bűntudatod lenne. Az újszülött intenzív osztály nagyon elszigetelő hely lehet, és meg tud viselni. A felfrissült anyuka a legjobb anyuka.”

Foglald el magad

“A legjobb tanács, amit adhatok, hogy annyit látogasd, amennyit csak tudod. Amikor pedig nem vagy ott, készítsd fel a babaszobát arra, amikor hazajön. Ez segít lefoglalni magad. Én ezt tettem, és így sikerült megőriznem a józan eszemet, amíg a babám a kórházban volt.”

Kérj tanácsokat a kórházban dolgozóktól

“Az ápolók megtanították, hogy mint elsőbabás anyának hogyan kell gondját viselnem a babámnak. Most sokkal magabiztosabb vagyok.

Minden kis lépést ünnepelj meg

“Az egyetlen pozitívum, ami a kis csodáink mellett ebből a helyzetből fakad, az, hogy mindent sokkal jobban fogunk értékelni, és tudni fogjuk, mennyit jelent minden mérföldkő.”

Forrás: thebump.com