Baba

Így válassz cumisüveget – A 7 leggyakoribb kérdés megválaszolva

Egyáltalán nem könnyű feladat a legjobb cumisüveget kiválasztani a kisbabádnak. De ne aggódj, megválaszoltuk a 7 leggyakoribb kérdést a témában, hogy segítsünk a választásban.
2017. December 15.
Így válassz cumisüveget

1. Hogyan döntsem el, hogy melyik cumisüveg lesz a legjobb a gyerekemnek?

“Nem tudhatod, melyik fog tetszeni neki, amíg ki nem próbáljátok” – mondja Hollie Schultz, háromgyerekes anya, a BabyGizmo.com weboldal alapítója. A legjobb, ha megkéred az anyuka ismerőseidet, hogy ajánljanak három jó cumisüveget, majd “vegyél meg egyet-egyet a javaslatok közül, és mikor a kicsi megérkezik, próbáld végig őket” – javasolja Schultz. Habár az újszülöttek még keveset esznek, ez hamar változik, így pénzt spórolhatsz, ha egyből nagyobb üveget vásárolsz.”Szintén hasznos, ha olyat választasz, ami kólika ellenes (anti-colic), így megelőzhetitek a hasfájást, vagy legalábbis mérsékelhetitek a tüneteket” – tanácsolja dr. Jennifer Shu, amerikai gyerekorvos. “Ezek a cumisüvegek úgy vannak kialakítva, hogy evés közben kevesebb levegőt nyel a baba.””Azoknak, akik fejni is szeretnének, javaslom, hogy a cumisüveg és a mellszívó ugyanolyan márkájú legyen. Így fejés után, csak az üveg fejét kell lecserélni, és már etetheted is a gyereked” – mondja Holly Hosler, egy 11 hónapos baba anyukája. Egyel kevesebb dolog, amit mosogatnod kell!

2. A szoptatás mellett cumisüvegből is szeretném táplálni a babámat. Mikor kezdhetem el használni?

“Fontos, hogy mielőtt bármilyen cumisüveget kipróbálnál a babánál, először jöjjön bele a szopizásba. Ez a folyamat akár 4-6 hétig is eltarthat” – mondja Gina Ciagne, szoptatási tanácsadó. Azok a kicsik, akik ennél hamarabb kapnak cumisüveget, előfordulhat, hogy jobban megszeretik azt, hiszen kevesebb energiabefektetést igényel, mint a szopizás. Persze, ha a gyereked már 2-3 hetesen világbajnok szopizó, akkor előbb is megpróbálkozhatsz vele – mondja dr. Shu. Azonban légy óvatos: ha azt veszed észre, hogy elkezdi preferálni, akkor egy-két hétig kínáld kevesebbszer cumisüveggel.Az se jó, ha túl sokat vársz a bevezetésével (amennyiben mindenképp szeretnéd használni, mert pl. vissza kell menned dolgozni). “6 hét után már előfordulhat, hogy hiába kínálod cumisüveggel, nem fog neki tetszeni” – mondja dr. Shu.

3. Evés közben elég nyűgös a gyerekem, lehet, hogy másik cumisüvegre kellene váltanunk?

“Lehetséges. Azonban érdemes először más szempontokat is figyelembe venni. Ha a baba erősen szív, és ideges lesz, nyöszörögni kezd, lehet, hogy egyszerűen csak egy nagyobb lyukú cumira van szükség, hogy jobban jöjjön a tej. Ha pedig úgy veszed észre, hogy túlságosan ömlik a tej, érdemes kisebb lyukúra váltanod” – mondja Dr. Landau.”A nyűgösség másik oka a pocakfájás lehet” – teszi hozzá. “Hogy mérsékeld a gázok képződését, etetés közben tartsd úgy a babát, hogy a feje magasabban legyen a hasánál, és ügyelj rá, hogy a cumisüveg cumi része mindig tele legyen tejjel. Ha hangosan cumizik, az jelentheti azt is, hogy túl sok levegő jutott az üvegbe. Tartsatok szünetet 4-5 percenként, és böfiztesd meg.”Előfordulhat az is, hogy az nem ízlik neki, amit a cumisüvegben kínálsz. Lehet, hogy valami olyat ettél (túl fűszeres étel), amitől megváltozott az anyatej íze, netán nem a fogára való az általad választott tápszer? Sőt, az is elképzelhető, hogy egyszerűen már nem éhes – várj egy percet! Mikor cseréltél utoljára pelust? Nem fázik? Nincs melege? Ha minden zavaró körülményt megvizsgáltál, és még mindig rendszeresen nyűgös evés közben, akkor nyugodtan próbálkozz meg egy másik cumisüveggel.

4. Minden evés előtt melegítsem meg az ételt?

“Nem feltétlenül szükséges, de vannak babák, akik jobban szeretik a meleg tejet/tápszert. Cumisüveg-melegítőre nincs szükség, az is tökéletes, ha vizet melegítesz egy magasabb falú edényben, és 1-2 percre beleállítod a cumisüveget. “Mikróban azonban sose melegíts” – figyelmeztet dr. Landau. “Így ugyanis bizonyos pontokon forró lehet a tej, ami megégetheti a baba száját. Nem beszélve arról, hogy a mikró elpusztítja az anyatejben lévő nélkülözhetetlen vitaminokat és fehérjét, amire óriási szüksége van a gyermekednek.”

5. Ha marad az üveg alján, azt eltehetem későbbre?

“Nem kell azonnal kidobnod az anyatejet vagy tápszert. Zárd le, és szobahőmérsékleten tedd félre. Ha a baba kicsit később újra éhes, nyugodtan odaadhatod neki. Egy óra után azonban, ha mégsem kell neki, mindenképpen öntsd ki. A baba szájában lévő bacik átvándorolnak az üvegbe, ezért ha egy óránál tovább áll az anyatej, elszaporodhatnak a baktériumok, és megbetegíthetik a kicsit.” Ugyanez igaz, ha a hűtőbe teszed a tejet. A bacik ott is szaporodásnak indulnak. Ezért a legjobb, ha egy óra után mindenképp kiöntöd a maradékot.”Hogy elkerüld a pazarlást (az anyatej igazi folyékony arany!), oszd kisebb porciókra az anyatejet. Például, ha az egy hónapos babád egyszerre általában 120 milit eszik, akkor készíts 60 milit a cumisüvegbe, és tegyél félre másik 60-at, amit ha igényel, megihat később pluszban.”

6. Hogyan tisztítsam a cumisüvegeket?

“Az első használat előtt részeire szedve sterilizáld őket” – mondja dr. Landau. “Ezután az alapos meleg, szappanos vízzel történő elmosás elegendő lehet. Fontos azonban, hogy egy kisebb üvegmosó kefével a legeldugottabb kis részeket is megtisztítsd. A mosogatógépes tisztítás is megfelelő. Ezután szétszedve hagyd teljesen megszáradni. Ha muszáj eltenned (vagy használnod) az üveget mielőtt teljesen megszáradt volna, egy puha, tiszta ruhával vagy papírtörlővel töröld szárazra alaposan.

7. Árt a cumisüveg a baba fogainak?

“A cumisüveg önmagában nem árt a babáknak. Ami káros, az a cukros italok üvegből történő fogyasztása” – mondja dr. Rhea Haugseth gyermekfogorvos. “A cukor megül a fogacskákon, ami kedvező környezetet teremt a szuvasodást okozó bacik szaporodásának. Ezért javasolják a gyermekorvosok, hogy egy éves kor előtt használjuk a cumisüveget, és lehetőleg 15 hónapos korra teljesen hagyjuk el. “Valahányszor a gyerek tejet iszik, akárcsak csőrös pohárból is, az egy 20 perces savtámadást indít el a fogacskák ellen” – mondja dr. Haugseth.(Cikk forrása: parents.com)Kapcsolódó cikkeink cumisüveg témában: