Baba

Az anya hangja csökkenti a baba fájdalmát

Egy tanulmány szerint az édesanya hangja csökkentheti a koraszülött baba fájdalmát.
2022. Augusztus 19.
Az anya hangja csökkenti a baba fájdalmát (Fotó: Getty Images)

A kutatók azt találták, hogy amikor az anya beszélt, csökkentek a baba fájdalomjelzései, és nőtt az oxitocin hormon szintje.

Tanulmányok kimutatták, hogy az időnként fájdalmas eljárások és az anyától való elszigeteltség, amíg a kisbaba az újszülött intenzív osztályon (NICU) van, rövid és hosszú távon is hatással lehet a babára. Ezeknek a hatásoknak a mérsékelésére a kutatók azt vizsgálták, hogy az édesanya hangja hogyan segíthet a piciknek – írja a The Bump.

A Genfi Egyetem által végzett tanulmányban 20 koraszülött babát figyeltek meg, és azt vizsgálták, hogyan reagáltak az anya hangjára rutinszerű orvosi eljárások, például a vérvizsgálathoz szükséges sarokszúrás során. A kutatók úgy találták, hogy amikor az édesanya beszélt az eljárás során, a baba fájdalomjelzései csökkentek, míg az oxitocin hormon szintje nőtt.

A kutatók nem vizsgálták az apa hangjának fájdalomcsillapító hatását a csecsemőre nézve, de más tanulmányok azt találták, hogy az apa hangjának is van nyugtató hatása.

Ugyan a vizsgálati minta mérete viszonylag kicsi volt, és további vizsgálatokra is szükség lesz, a kutatók izgatottak azt illetően, hogy milyen hatással lehetnek az eredményeik a NICU-n lévő babáknál a fájdalom kezelésére. “Ezzel megmutatjuk annak a fontosságát, hogy a szülőn és a gyermek együtt legyen, különösen az intenzív ellátás kényes összefüggésében” – nyilatkozta Manuela Filippa kutató, a tanulmány első szerzője a Science Daily-nek.

“Továbbá, a szülők védelmező szerepet tölthetnek be, és cselekedhetnek, illetve részt vehetnek abban, hogy a gyermekük a lehető legjobban boldoguljon, ami erősíti azokat az alapvető kötődéseket, amelyek a teljes időre történő születésnél természetesek” – tette hozzá Didier Grandjean, a Genfi Egyetem professzora, a tanulmány vezető kutatója.

Mikortól hallja a baba a hangodat?

A kisbabák hallása már az anyaméhben kifejlődik, és nagyjából a 16-22. hét között hallja a tested hangjait, például a szívverésed, a légzésed, vagy az emésztéseid hangját. Nagyjából a 23. héttől a baba már képes érzékelni a kintről érkező hangokat, így az anya és az apa, vagy éppen a testvére hangját, írja a Babycenter. A testedből származó zajok tompítják a hangokat, de a te hangodat tisztábban hallja minden más hangnál és zajnál.

A kutatások szerint a babák megtanulják felismerni az édesanyjuk hangját a méhben, és egyértelműen ezt részesítik előnyben mások hangjával szemben.

A 26. hét környékén a baba elkezdhet reagálni a hallott hangokra a szívverése, a légzése és a mozgása változtatásával. Ha például különösen hangos a zaj, a baba megriadhat, és érezheted, ahogy mozog. Ultrahangos vizsgálatok pedig észleltek változásokat a babák arckifejezésében, amikor zenét hallottak.